Ondergang van een wereldrijk

Slag bij Wenen in 1683 tussen de Habsburgse legers en de legers van de Sultan. De habsburgers winnen uiteindelijk en deze slag kunnen we zien als het begin van het einde voor de Ottomanen als wereldmacht.
Veranderingen en aanpassingen aan het Ottomaanse bestuurssysteem en machtsevenwicht lagen aan de basis voor de achteruitgang van het rijk. In een aantal provincies hadden lokale legerleiders de macht naar zich getrokken en er deden zich tal van onafhankelijkheidsbewegingen voor. Verder zorgden de conflicten met Europa, bijvoorbeeld het beleg van Wenen in 1683, en het feit dat de Europeanen zich op economisch, technologisch en militair vlak verder ontwikkelt hadden dan de Ottomanen, voor de achteruitgang van het rijk.
De video hieronder over de slag bij Wenen is extra voor de geïnteresseerden
Vanaf de 18e eeuw raakte het Rijk echt in verval. Dit had meerdere oorzaken.
De eerste oorzaak was de verzwakte economie. De economie van de Ottomanen kon niet meer concurreren met de Europeanen. Die laatsten hadden namelijk nieuwe handelsroutes ontdekt over zee richting Amerika en Azië. Daardoor gebeurde er minder internationale handel door het Ottomaanse rijk.
Verder kregen de Ottomanen ook te maken met nationalistische bewegingen in veroverde gebieden. hierdoor raakten de Ottomanen veel delen (vooral in Europa) kwijt. In het begin van de 20ste eeuw was het Ottomaanse Rijk nog maar een schim van de grote wereldmacht die ze ooit waren.
- Bekijk volgende video over de ondergang van de Ottomanen.
- Het is een video in het Engels dus zet zeker de ondertiteling aan. Als je dan nog problemen hebt met het te verstaan kan je de afspeelsnelheid ook op 0.75 zetten, Hierdoor wordt er trager gesproken en kan je beter volgen.
- Geef twee oorzaken voor het verval van het Ottomaanse Rijk in de 18de eeuw.
- Duidt de slag bij Wenen in 1683 aan op je tijdlijn.
Het Ottomaanse Rijk na Wereldoorlog I
Op 31 oktober 1918 vragen de Ottomanen en bondgenoten een wapenstilstand op het einde van WO I . Deze wapenstilstand van Mudros betekende eigenlijk de overgave van het rijk. De macht werd overgedragen aan een nieuwe regering en op de vredesconferenties van Parijs en Sèvres werden verschillende gebieden Franse en Britse mandaten. Dit leidde tot nieuwe conflicten met o.a. Griekenland omdat de Grieken na WO I gebieden werden beloofd van het Ottomaanse Rijk. Mustafa Kemal Atatürk riep samen met een nationalistische beweging een Nationale Assemblee bijeen in Ankara.
Hier werd de macht van de sultan verworpen en ze
weigerde het verdrag van Sèvres te accepteren. Dit leidde tot de onafhankelijkheidsoorlog
van de Turken. In 1922 beseften de Britten, de Fransen en de Italianen dat het
verdrag van Sèvres onuitvoerbaar was en ze trokken weg uit hun mandaatgebieden.
De Turken boekten vervolgens een militaire overwinning en op 11 oktober 1922
werd er dan toch een wapenstilstand getekend. Op 1 november 1922 werd het
sultanaat volledig afgeschaft en in 1923 worden in een vredesverdrag van
Lausanne de huidige grenzen van Turkije vastgelegd. Atatürk stichtte op 29 oktober 1923 de Republiek Turkije.
- Waarom mengden de Ottomanen zich in de eerste Wereldoorlog?
- Zoek op wat mandaatgebieden zijn.
- Wat kwam er in het huidige Turkije in de plaats van het Sultanaat?
- Duidt het einde van het Ottomaanse Rijk aan op je tijdlijn.