Bloei van de Ottomanen 

 In 1453 veroverde de sultan Mehmet II de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk Constantinopel. Hiermee kwam het Ottomaanse Rijk in een nieuwe fase. Verdere veroveringen zorgden voor grote uitbreidingen. De Ottomanen maken van Constantinopel hun nieuwe hoofdstad met een nieuwe naam: Istanboel. Het Ottomaanse Rijk is vanaf dit moment een echte wereldmacht.

De culturele bloei van het Ottomaanse Rijk 

Welke religies kwamen voor binnen het Ottomaanse Rijk?

Het overgrote deel van de Ottomaanse bevolking was islamitisch. Er kwamen echter ook andere religies voor zoals het christendom en het jodendom. Deze mensen waren echter wel minderwaardig dan de islamieten. Er bestonden non-islamistische gemeenschappen op basis van religie die enige autonomie behielden.

Hiernaast zie je een schilderij van een moslim en een christen die samen aan het schaken zijn.

Wat kan je uit deze bron afleiden over de tolerantie naar andere religie's toe in het Ottomaanse Rijk?

Welke talen werden er gesproken in het Ottomaanse Rijk?

Turks was de officiële taal in het Ottomaanse Rijk. Er werden uiteraard ook ander talen gesproken zoals Arabisch, Koerdisch, Grieks, Albanees... 

Topkapi paleis

Mehmet II

Het culturele hoogtepunt van het rijk is ontstaan onder de sultan Mehmet II. Na de val van Constantinopel ontstaat er ondanks de vele militaire conflicten een wederzijdse aantrekkingskracht en fascinatie voor de cultuur van het Westen en de Ottomaanse sultans.

Mehmet II veranderde een aantal zaken in de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. De grote kathedraal van Constantinopel werd een moskee en er werden nog meerdere nieuwe gebouwen gebouwd. Het Topkapi paleis bijvoorbeeld werd opgetrokken als residentie voor de sultans. 

Hij verrijkte ook zijn bibliotheek met wetenschappelijke boeken over onder andere geografie en geschiedenis. Hij liet schilders en andere kunstenaars uit Europa (voornamelijk Italië) overkomen en had toegang tot vele buitenlandse bronnen. Zo liet hij ook portretten van zichzelf schilderen dat in Europa al vroeger gebruikelijk werd. Onder zijn bewind bloeide de portretkunst helemaal open in het Ottomaanse Rijk en deze traditie hield het vol tot in de 20ste eeuw.

Hierboven zie je de Kathedraal van Constantinopel voor de val en hetzelfde gebouw omgevormd tot de moskee Hagia Sophia na de val. 

  • Klik op beide foto's en vergelijk. Geef twee veranderingen die zijn gemaakt om de kathedraal om te vormen tot een moskee.

De economische bloei 

Het Ottomaanse Rijk had vooral een landbouweconomie die gericht was op zoveel mogelijk zelfvoorziening. Alle grond was tot aan het midden van de 18de eeuw eigendom van de staat en dus van de sultan. De belastingen op de agrarische productie waren de belangrijkste bron van inkomen voor de Ottomanen.

Naast de landbouw was de handel, zeker in de eerste twee periodes, ook een belangrijk onderdeel van hun economie. Vanaf de 15de eeuw kwamen Europese handelaars voortdurend in aanraking met de Turken en na de val van Constantinopel waren de Italiaanse stadstaten Venetië en Genua de eersten om officiële relaties op te zetten. Ze sloten (handels)akkoorden met de sultan en richten ambassades op. Verder controleerden de Ottomanen door hun ligging ook alle handel tussen Europa en Azië.

Een derde belangrijke bron van inkomsten was een belasting genaamd djizja. Dit was een belasting die mensen met een andere religie, zoals joden en Christenen, moesten betalen om in het Ottomaanse Rijk te mogen wonen. 

Kaart van het Ottomaanse Rijk tijdens de 16e eeuw met de handelsroutes. 
Wat valt je op als je de ligging van het Ottomaanse Rijk vergelijkt met de handelsroutes?

Geef de drie belangrijkste bronnen van inkomsten voor het Ottomaanse bestuur. 

2019 Opkomende Kunstvereniging | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin